Een speciale metalen draad die door de brackets loopt om je tanden te verplaatsen.
Een Bionator is een functioneel apparaat. Een bionator wordt gebruikt bij functionele afwijkingen denk daarbij vooral aan slik afwijkingen, duim- en vinger zuigen of mondademhaling.
een beetplaat is een uitneembaar apparaat dat gebruikt wordt om een diepe beet te corrigeren of om te helpen bij de correctie van een kruis beet.
Bite turbo’s zijn kleine orthodontische voorzieningen die achter de boventanden worden geplaatst. Ze worden meestal direct in de mond gemaakt en zijn vervaardigd van tandheelkundig composiet(een materiaal vergelijkbaar met de witte vullingen). Als ze achter de voortanden worden geplaatst kunnen ze zowel op de centrale als op de kleine voortanden worden geplaatst. Als de horizontale overbeet erg groot is plaatsen we de turbo’s achter de bovenhoektanden. Ze helpen dan om een diepe beet te corrigeren, door er voor te zorgen dat alleen de voortanden contact maken en de kiezen achterin, met behulp van lichte-kracht elastieken, naar elkaar toe worden verplaatst.
Wanneer ze op de kiezen worden geplaatst kunnen we een verticale open beet sluiten; tevens voorkomen deze turbo’s dat je met de kiezen de brackets raakt waardoor de kans van los komen minder wordt.
Brackets zijn de kleine metalen modules op elke tand. De individueel gemaakte brackets van Insignia dienen er samen met de draad voor om de tand in de juiste positie te geleiden.
Een kleine metalen buisje dat is vast geplakt op de achterste kiezen.
Kettingelastieken worden op verschillende manieren toegepast tijdens de orthodontische behandeling. Ze kunnen er voor zorgen dat de ruimtes worden gesloten of ze kunnen voorkomen dat ruimtes tussen tanden/kiezen ontstaan. De elastieken kunnen onder de draad of op de draad worden aangebracht van bracket naar bracket of kunnen van haakje (op tand of draad) naar een ander haakje worden aangebracht.
De nickeltitanium veertjes(coils) worden gebruikt om met een constante kleine kracht tanden te verplaatsen binnen de kaken. De veertjes kunnen aangebracht zijn van tand naar tand of van tand naar draadankers of van botankers naar tanden/draadankers. Veertjes kunnen gebruikt worden om: ruimte open te maken bijvoorbeeld voor een implantaat, om ruimtes open te houden voor een tand die vertraagd doorbreekt, of om ruimtes te sluiten als een tand afwezig is Veertjes kunnen dus tanden en kiezen van elkaar wegduwen(open coil) of ervoor zorgen dat tanden of kiezen naar elkaar worden toegetrokken(closed coils). Mocht een veertje losschieten en kunt u deze niet zelf herbevestigen dan is het verstandig contact op te nemen met de praktijk.
De damon splint is een bijzondere vorm van clear overlays en wordt alleen ´s nachts gedragen. De boven en onder hoes zit aan elkaar vast waardoor de positie van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak ook wordt vast gehouden. De Damon splint wordt toegepast bij bijzondere afwijkingen in tandstand zoals een open beet bij aanvang van de behandeling. De tong heeft namelijk de neiging om de tanden weer van elkaar te duwen. Door gebruik te maken van dit type retentie kan dat nu niet meer. Het helpt daarmee om het nieuwe evenwicht van alle mondspieren te behouden na het behandelen van grote afwijkingen. De splint wordt ook toegepast wanneer er een forse correctie van de horizontale overbeet heeft plaats gevonden. Na chirurgische correcties wordt ze toegepast om het eindresultaat tevens te waarborgen.
Elastieken worden in de orthodontie gebruikt om tanden/kiezen ten opzichte van elkaar in de juiste richting te bewegen. Elastieken zijn er in verschillende grootte en dikte en kunnen in kracht variëren. Elke fase in de behandeling kent zijn specifieke elastieken. Elastieken moeten, om optimaal te werken, 24 uur worden gedragen en 3 tot 4 keer per dag worden gewisseld. Zo kunnen we de kracht constant houden(tenzij je andere instructies hebt gekregen). Om de elastieken te bevestigen maken we gebruik van kleine postjes/haakjes, zogenaamde drop-in hooks, die we op de gewenste plaats in de bracket kunnen aanbrengen. Elastieken kunnen worden gebruikt om tanden verticaal naar elkaar toe te brengen (bijv. parrot in het begin en moose elastieken tegen het einde van de behandeling).
Ze kunnen aangebracht worden in de vorm van een vierkant (box) een V-vorm of recht toe rechtaan. Voor achterwaartse elastieken zijn de elastieken die ervoor zorgen dat de tanden en kiezen beter op elkaar sluiten.
Een hoesje of clear overlay is een uitneembare voorziening van doorzichtige kunststof die over alle tanden en kiezen heen als een tweede huid wordt gedragen. De hoesjes zijn van een sterke kunststof en zorgen ervoor dat er geen veranderingen in de tandpositie meer plaats vinden nadat de beugel is verwijderd. Direct na het verwijderen van de beugel wordt voor de bovenaak een scan gemaak waarop de retainer wordt gemaakt. In de onderkaak wordt direct de draadretainer geplaatst na het verwijderen van de beugel. Zes tot acht weken, nadat de draadretainer geplaatst is, zal er een vervolgafspraak gepland worden voor het maken van eindscans en einddia’s. Dan worden ook clear-overlay’s (losse plastic hoesjes) voor de onderkaak gemaakt. Dit soort hoesjes kun je ook toepassen wanneer er een beginnende scheefstand is en je niet wilt dat deze verergert. Ook krijgt u een afspraak mee voor de Mondhygiëniste die u instructie zal geven hoe de retainer te reinigen.
De expansie plaat is voorzien van een expansie schroef in het midden van de plaat op het verhemelte. De expansieplaat valt met buisjes over de kiezen heen en wordt hier op vastgelijmd. De expansie wordt op jonge leeftijd gebruikt om een smalle bovenkaak te verbreden.
Vaak wordt ervoor gekozen om een draadje achter de voortanden van de ondertanden en soms de boventanden te plaatsen, de zogenaamde draadretainer. Deze draad houdt de positie van de voortanden vast. Het is van groot belang dat je voorzichtig bent met deze apparatuur. Een draadretainer kan los raken door hard voedsel af te bijten of door slijtage van de lijm. Daarnaast is het belangrijk dat je de tanden goed flost rondom de retainer.De vaste draad retainer wordt vooral in de onderkaak toegepast. In de bovenkaak wordt ze wat minder gebruikt omdat de ondertanden de draad los kunnen bijten.
Invisalign® een aantal serie, uitneembare hoesjes die over de tanden gedragen worden en zowel door orthodentisten en tandartsen gebruikt worden als alternatief voor traditionele metalen beugels. Met deze serie hoesjes kun je niet hetzelfde bereiken als met de Insignia beugel.
Een Lip Bumper is een uitneembaar apparaat dat gebruikt wordt bij opgroeiende kinderen om ruimte te creëren of vast te houden, die nodig is om de volwassen tanden door te kunnen laten breken zonder extractie. De lip bumper maakt gebruik van de natuurlijke krachten van de spieren rond de mond om zo de kaak te verbreden en de tandboog te verlengen. Door het weg houden van de lipdruk van de onderste voortanden wordt de tongdruk groter en kunnen geleidelijk de voortanden meer ruimte krijgen. De constante druk van de onderlip tegen de voorste pad van de lip bumper oefent een kracht die uit de kiezen zachtjes naar achteren duwt.
Een apparaat dat wordt gebruikt om uw mond tegen letsel te beschermen wanneer u deelneemt aan sport. Het gebruik van een gebitsbeschermer is vooral belangrijk voor orthodontiepatiënten, om verwondingen te voorkomen.
De expansie plaat is voorzien van een expansie schroef in het midden van de plaat op het verhemelte. De expansieplaat valt over de kiezen heen en wordt hier op vastgelijmd. De expansie wordt op jonge leeftijd gebruikt om een smalle bovenkaak te verbreden.
Dit is een uitneembare nachtbeugel die ervoor zorgt dat de tanden en kiezen op de juiste plek blijven staan. De hawley moet elke nacht gedragen worden. Maak na 2 maanden een afspraak bij de tandarts en neem de beugel mee voor deze controle. Reinigen met een tandenborstel en water, gebruik liever geen tandpasta, dat veroorzaakt krasjes om de beugel. De Hawley retainer wordt vaak gebruikt zodat er nog kleine correcties (zoals het prettig in elkaar vallen van de boven en onder kiezen met elkaar)kunnen optreden. Schoonmaken kun je de Hawley met bijvoorbeeld groene zeep en 1 keer per twee weken met bijvoorbeeld badkamer glans of wc-eend.
Botankers zijn orthodontische mini implantaten die tijdelijk tussen tanden of kiezen in worden geplaats in het bot. Ze worden aangebracht om ongewenste verplaatsingen te voorkomen of om efficiëntere gewenste verplaatsingen door te voeren. De botankers zijn gemaakt van medisch titanium en zo ontworpen dat de glad aanvoelen in de mond en geen irritatie aan wangen of lippen veroorzaken. De plaatsing is eenvoudig en neemt weinig tijd in beslag. De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving en duurt minder dan 5 min. Na het plaatsen van het botanker wordt direct een veertje of elastiek (ketting) aangebracht, zodat de gewenste actie direct kan plaatsvinden. De ankers worden gereinigd door ze dagelijks twee maal te sprayen met corsodyl. Je kunt ze gewoon mee poetsen met de tandenborstel. Door gebruik te maken van TADs kunnen we een efficiëntere beweging door voeren en een voorspelbaar eindresultaat garanderen, kortom in minder tijd die mooie smile!
Met behulp van de twinforce bite corrector (TFBC)willen we de groei van de terug liggende onderkaak of bovenkaak stimuleren. De TFBC wordt daartoe vastgemaakt op de sterke stainless-steel draden van de boven- en onderkaak. Wanneer je na het plaatsen van deze apparatuur je mond wilt sluiten dan wordt bij de onderkaak door het buis/veer mechanisme in de TFBC deze in een “extra” voorwaartse stand “gedwongen”. Op deze manier wordt mogelijk wat extra groei door botaanmaak in de onderkaak verkregen. De TFBC kan ook worden gebruikt om de onder tandboog met alle tanden en kiezen ten opzichte van de boven tandboog naar voren te schuiven om de horizontale overbeet te verminderen. Een absolute voorwaarde is natuurlijk dat de onderkaak maar een klein beetje terug ligt.
Wanneer er sprake is van een sterk terug-liggende onderkaak dan kunnen we afhankelijk van de leeftijd dit op 2 manieren corrigeren:
Wanneer je nog in de groei bent kunnen we apparatuur plaatsen die de groei van de onderkaak mogelijk stimuleert. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 25% van de jongeren een gunstige groei ontwikkeling doormaakt, dat wil zeggen een terug liggende onderkaak kan gecorrigeerd worden. Bij 25% echter is dat absoluut niet het geval. Bij de overige 50% bestaat er een kans op correctie. Groei beïnvloeden zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek is alleen bij een kleine groep jongeren succesvol. Ben je uitgegroeid dan is er slechts één mogelijkheid om de terug liggende onderkaak te corrigeren en dat is door een kaakoperatie.
Zie je daarvan af dan kunnen we wel de lachlijn optimaliseren en de scheefstand van tanden “eruit” halen. De horizontale overbeet blijft dan wel bestaan, dus de snijtanden van de onderkaak zullen die van de bovenkaak niet raken.